Activiteiten door het jaar heen

5 maart 2019

In de wintermaanden is er weinig te doen in de tuin. Alleen oogsten van groenten die er nog staan is mogelijk. Het gaat dan om peen, prei, spruitjes, bladkool, boerenkool.

Dat lijkt heel eenzijdig. Maar geen zorgen want in de vriezer liggen nog sperzieboontjes, snijboontjes en pompoen. Daarnaast zijn er nog de onvolprezen droogbonen. In ons geval kidneybonen en kievitsbonen (ook uit eigen tuin).

 

Age is wel de tuin aan het spitten/ploegen zodat we, zodra het weer dat toelaat, kunnen gaan zaaien.

 

In huis heb ik al diverse soorten tomaten, paprika, komkommer, aubergines, pompoenen en courgettes voor gezaaid.

Tomaten, paprika's en komkommer in de groei. Inmiddels staan ze in grotere potjes. Zo gauw ze echt stevig zijn en de kas opgeruimd is, gaan ze daar naar toe. Lekker in de warmte.

 

Overigens staat er één gewas in de tuin dat het wel goed doet: knoflook. Altijd lekker.

 

12 maart 2019

Inmiddels zijn de voor gezaaide pompoenen en courgettes al aardig uit de kluiten gewassen en nodig toe aan grotere potjes. Mooie klus voor morgenmiddag.

 

13 maart 2019

De pompoenen en courgettes die er aan toe waren lekker de ruimte gegeven in een grotere pot. Ze zijn er vast heel blij mee.

 

18 maart 2019

Dankzij het slechte weer van de afgelopen weken geen activiteiten in de tuin. Wel een paar foto's om te laten zien hoe de zaken er nu voor staan.

 

 

 

Op de bovenste foto zie je het nachthok van onze kippen met daarvoor de ren waar ze de hele dag heerlijk rondscharrelen.
Daar staat ook nog kool.

De onderste foto laat onze "kooi" zien Daarin staan de fruitbomen met fruit waar vogels ook gek op zijn. Onze aardbeienplanten krijgen daar ook een plekje. Helemaal links de bijenstal. Tussen de bijenstal en de kas een lap grond die al bewerkt is.

De rest van de tuin volgt zo spoedig mogelijk.

 

23 maart 2019

De komkommers groeiden hun potjes uit. Vanmiddag hebben ze hun vaste plekje in de kas weer gekregen. Alle 8 een fijne grote pot gevuld met groencompost. Zo kunnen ze nog groter groeien en ons, als de tijd daar is, van een heleboel komkommers laten genieten.

 

31 maart 2019

Ja, die komkommers groeiden hun potjes uit. Ze konden niet wennen aan de kas. Te warm, te droog, wie zal het zeggen. Ze hebben het helaas niet gered. Gisteren nieuwe pitten in turfbakjes gedaan, die gaan het vast wel redden.

We geven niet op en de komkommers ook niet.

Gisteren en vandaag bijna alle aardbeienplanten verhuisd naar een nieuwe stek. Als Age van de week compost gehaald heeft, krijgen ze lekker verse grond in een nieuwe pot. Zo krijgen wij weer heel veel aardbeien om heerlijk op te smikkelen en heel veel jam van te maken

 

3 april 2019

De afgelopen dagen de kas opgeruimd. Ziet er nu weer overzichtelijk uit. De tomaatjes en de paprika's kunnen er zo in.

ik zag dat de rabarber de neus ook al boven de grond uitsteekt. Dat is een goed teken in deze tijd van het jaar.

 

5 april 2015

Nog even een paar foto's.

 

 

Rabarber in opkomst. Beide foto's vanmorgen gemaakt. Maar ja, verschil moet er zijn.

Een van onze 2 kweepeer-boompjes. In volle glorie en een blik op wat hopelijk een heleboel knoppen gaan worden.

 

11 april 2019

Vanmiddag toch gauw zo'n 100 aardbeienplanten in gootjes geplant. Deze gootjes zijn op heuphoogte, dus lekker gebukt gestaan. Age is nu nog bezig aardbeien in gootjes te zetten die op een hoogte zijn die mijn reikwijdte te boven gaat.

Foto's volgen na Pasen.

 

30 april 2019

Het is  nog steeds "na Pasen", dus hier de beloofde foto's:

 

aardbeien                                                                                                          nog meer aardbeien                         

En bessen, kersen, pruimen, farmbozen.                                                  Ook de rabarber doet het uitstekend.

 

Age had voor onze vakantie al het nodige gezaaid. Zag de snijbiet al boven de grond uitpiepen.

Gisteren heb  ik nog radijsjes, raapsteeltjes, meiraapjes, soesterknollen, koolrabi, rucola en oost Indische kers gezaaid. NU nog wat regen en warmte en het komt helemaal goed.

 

8 mei 2019

Zie zo, de eerste 20 kilo rabarber ligt in d vriezer te wachten op collega fruit. Om er dan heerlijke jam van te maken. De aardbeien bloeien volop. We moten dus nog even geduld hebben. Maar dat geduld wordt dan ook beloond met heerlijke jam.

 

15 mei 2019

Heerlijk weer voor alles wat groeit en bloeit in de tuin.

Ik hoop wel dat de knoppen in de fruitbomen geen last hebben gehad van de afgelopen koude nachten. Maar de komende maanden zullen het uitwijzen. De aardbeien in de kas doen het in elk geval goed. Ze zijn al aardig groot, maar moeten nog wat kleur krijgen.

 

22 mei 2019

Het gaat deze keer niet over een activiteit van ons.

Gisteren zat er in de kas een kikker onder een aardbeienplant. Ik snap dat jullie een foto willen. maar helaas toen ik met mij fototoestel aankwam, was de kikker gesprongen. waarschijnlijk was het ook net iets te donker in de kas.

 

25 mei 2019

Het tuinseizoen komt nu echt op gang. Het onkruid deed het al goed. Maar kijk:

 

De peultjes bloeien. De blauwschokkers nog niet, maar het duurt vast niet lang voor zij ook bloeien.

Overigens zijn we al bijna door onze spinazie heen. Altijd kort maar krachtig die groene blaadjes.

En kijk de tijd van de zomerkoninkjes komt er aan. Ik denk dat we morgen de eerste rode lekkernijen kunnen eten.  Jammie, jammie.

26 mei 2019

Vanmorgen geplukt, vanavond als toetje op de pudding met slagroom. Zo lekker!!!!!!!!!

 

30 mei 2019

Dit gaat niet over een activiteit van ons. Maar voor het eerst in 3 jaar hebben we een broedse kip. Dus dat wordt over een poosje beschuit met muisjes. Foto van kip op de eieren volgt z.s.m.

 

31 mei 2019

Te vroeg gejuicht. Kip had er geen zin meer in en is er mee gestopt. Maar wie weet komt er nog iets als "nieuwe ronde, nieuwe kansen".

 

2 juni 2019

Gisteren de eerste peultjes geplukt. Ze liggen te wachten in de koelkast tot er genoeg zijn voor een maaltje. vanavond eten we de eerste snijbiet van het seizoen.

De eerste 3 liter vlierbloesem-limonade staan klaar om gedronken te worden. heerlijk met dit weer (overigens niet betsemd voor de verkoop).

Zag net dat de eerste besjes ook al een beetje rouge op de wangen hebben.

 

12 juni 2019

Hoog tijd voor een update.

Alles groeit en bloeit met dit groeizame weer geweldig goed. Al een keer of 5 peultjes gegeten. Er zitten inmiddels ook peulen aan de blauwschokkers, maar die moeten nog even doorgroeien.

Aardbeien zijn er volop. De meesten nog erg groen, maar we eten er lekker van en de rest gaat in de vriezer voor de jam.

In de kas zitten de eerste (nog groene) tomaatjes aan een plant. De paprika's komen in bloei en ook de aubergines en de komkommers gaan als een speer.

Als het weer iets helderder is, maak ik weer foto's.

 

19 juni 2019

Ik zie dat ik nodig weer foto's moet maken. Hopelijk werkt het weer in het weekend een beetje mee.

Druk met het plukken van peultjes een aardbeien. Heb vandaag aardbeien geoogst die per stuk tussen de 30 en 35 gram wegen.

De eerste courgettes en pompoenen zitten ook al aan de planten. De komkommers staan er ook fantastisch bij, Er zitten steeds meer tomaatjes aan de planten.

In de volle grond zijn er zelfs 2 augurkenplantjes opgekomen.

 

24 juni 2019

De activiteiten bestaan op het ogenblik uit het plukken van vele kilo's aardbeien, peultjes (voornamelijk heel veel onsjes). Op de volgende foto's is goed te zien hoe alles groeit en bloeit en verwerkt wordt.

 

 

Jam in de pan en..............................................................................................jam in de pot.

Ook als paprika en tomaat moet je klein beginnen.

Hij/zij moet nog een beetje kleur krijgen, maar weegt zo tussen de 30 en 40 gram.

Blauwschokkers genoeg in onze tuin. dat is maar goed ook, want anders zou ik ze nooit eten. Bij de groenteboer deden ze vorige week €5,99 per 100 gram. Ben benieuwd of hij wat verkocht heeft.

 

26 juni 2019

Het gaat even niet om een tuinactiviteit, maar meer een activiteit die het gevolg is van vele tuinactiviteiten. Op zaterdag 13 juli is van 13.00-21.00 uur weerde jaarlijkse supergezellige eiermarkt in Veessen. Ik sta er ook weer op mijn vaste stekkie. Kom gezellig meegenieten.

 

9 juli 2019

Na de afgelopen 3 weken zo'n dikke 50 kilo aardbeien in de vriezer gelegd te hebben en ontelbare peultjes en blauwschokkers gepunt en gedopt te hebben, is het nu (even) iets rustiger. De aardbeien gaan de jam in, de peultjes hebben we heerlijk opgesmikkeld evenals een deel van de blauwschokkers. De rest ligt ook in de vriezer voor mindere tijden.

 

Nu is het tijd voor andere groenten en fruit.

 

 

De eerste tomaat van dit seizoen. En er zitten er nog heel veel aan de planten.

Zoals komkommers. De bladeren zijn reusachtig en de eerste komkommertjes zijn in de groei. Heerlijk

 

18 juli 2019

Afgelopen zaterdag een hele gezellige eiermarkt gehad. Dit ondanks dat het af en toe regende. leuke gesprekken gehad. leuke ideeën opgedaan. Moet alleen nog even uitvogelen wat er kan en handig is.

Ondertussen ook de eerste komkommers en tomaten geoogst. En er komen er nog een heleboel.

De tijd van de blauwschokkers, peultjes en tuinbonen is voorbij. Gelukkig blijven er nog genoeg lekkere dingen over.

 

25 juli 2019

Veel te warm om achter de computer te kruipen. Maar ik wil toch even vertellen wat er op het moment te koop is in het winkeltje:

snijbiet, rode bietjes, knoflook, courgettes, sla. En met een beetje geluk komkommer en tomaat.

Volgende keer meer.

 

1 augustus 2019

Even iets frisser en een beetje tijd "over" om een update te geven van een en ander.

De tuin produceert goed. Volop groente en heeeeel veeeeel fruit. Op dit moment zijn er veel courgettes, de komkommers en tomaten doen het ook niet verkeerd.

Nu de aardbeien en de bessen hun tijd gehad hebben, is het nu tijd voor de sappige bramen en straks nog frambozen.

Later nog frambozen en dan als afsluiting in oktober nog kweeperen. Dan hoop ik tussendoor nog sleedoornbessen te plukken in de vrije natuur.

Ik houd jullie op de hoogte.

Blijf genieten van de zomer.

 

21 augustus 2019

Hierbij enkele foto's die indirect horen bij tuinactiviteiten.

 

 

 

Cheescake met rood fruit. Lekker machtig

Een kast vol jam. Dit is al een tijdje terug. Er is nu nog veel meer.

En er komt nog veeeeel meer.

En dan hebben we ook nog pompoenen. In heel veel maten. Daarnaast natuurlijk ook nog courgettes, komkommers, tomaten, bietjes, worteltjes, snijbiet.

 

31 oktober 2019

Van de zomerdrukte ben ik in de Sinterklaasdrukte gerold.

Ben druk bezig met het bakken en koken van speculaas en borstplaat. Uiteraard voor eigen gebruik, maar ook voor de verkoop in een "pop-up"-winkeltje in Hattem.

Op 2 en 9 november is er weer de duurzame  Open huizen route. Ook dit jaar hopen we weer veel geïnteresseerde  mensen te ontvangen. Ook hierover later meer.

Probeer na 5 december weer iets uitgebreider te schrijven.

 

14 maart 2020

Inmiddels is het al maart 2020, maar nog steeds na 5 december. Door omstandigheden ben ik even uit de roulatie geweest. Maar ik probeer nu langzaam aan alles weer op te starten. Het winkeltje is op woensdagmiddag en zaterdag weer open. De Opschepperij  probeer ik binnenkort weer op te starten.

De tomaten, paprika's en aubergines steken hun kopjes al weer aardig boven de grond uit in de turfbakjes. Moet ze binnenkort maar verplanten in grotere potten.

Er is weer een start en nu langzaam verder uitbouwen.

 

25 april 2020

Schreef ik de vorige keer dat ik de Opschepperij weer zou opstarten. Maar  helaas: de corona-crisis stuurde mijn plannen in de war.

Wel staat er van alles te groeien en te bloeien in de tuin en de kas.

In de kas zitten er al een heleboel aardbeien aan de planten, ze moeten alleen nog een mooi blosje krijgen. De tomaten, paprika's en aubergines doen het ook goed. 
Buiten is er volop rabarber en de spinazie groeit als kool.

Vanmiddag heb ik de courgettes de ruimte gegeven in de tuin.

 

De fruitbomen hebben al volop gebloeid en in de voortuin beginnen de kweepeer-bomen ook mooie bloemetjes te krijgen. Als alles naar wens gaat hebben we straks volop fruit.

 

12 januari 2021

Na een prachtige zomer vorig jaar, is het nu een druilerige, sombere "winterdag".

De tuin ligt er winters bij, Veel zwarte grond met daarin nog winterwortels, kool en bietjes. Gelukkig heb ik ook nog genoeg in de vriezer liggen. Dat is toch wel handig van en eigen groente tuin. Als er zoveel is dat je er niet tegenaan kunt eten, is er altijd nog de vriezer.

We hadden ook veel fruit vorig jaar. Door omstandigheden kon ik dat niet meteen verwerken, dus dat ging ook de vriezer in. Morgen ga ik de eerste jam maken. dat moet ook wel, want we zijn met de laatste potjes bezig,